Figures festives d’arreu amb D.O. Sitges

L’empresa sitgetana Figura’t s’encarrega de reproduir peces dels principals seguicis de Catalunya i prepara una línia de vinils

T’has quedat sense la figura de plom de Festa Major? Se t’ha passat comprar-la? Et falta la de fa dos anys? Aquests interrogants, de difícil resposta fins fa poc, es van aclarint. L’empresa Figura’t, formada per dues famílies sitgetanes apassionades de la Festa Major, hi ha posat fil a l’agulla. Des del gener del 2012, l’escultor Jaume Casadevall proporciona a Figura’t els motlles originals per realitzar les escultures seguint l’estètica que l’artista ha iniciat en diferents festivitats catalanes. Però són l’Alícia Òrrit i el Nacho Benazet els qui lideren l’equip de Figura’t, que s’encarrega de completar el procés: la fosa del metall, polir les peces, muntar-les, pintar-les i comercialitzar-les.

L’apartat final del trajecte, el de la distribució i la venda, és un dels que ha fet un salt qualitatiu més important amb l’acord entre l’escultor Jaume Casadevall i Figura’t. Nacho Benazet explica que, “fins ara, el model es basava molt en els ajuntaments. Ara, les institucions continuen sent un client important, però ho posem més fàcil al col·leccionista final a través del web”. Precisament, Benazet va gestar la idea de l’actual negoci després de veure la complexitat que suposava per a un col·leccionista poder accedir a les diferents figures de plom de festes catalanes. Ara, a www.figuratmf.com ja hi ha el catàleg de les que es poden servir en un termini d’un parell de mesos. N’hi ha d’altres, però, que estan en converses amb ajuntaments per tal de poder-les vendre, ja que en els motlles hi figura l’Ajuntament que encarrega la peça i això en dificulta la comercialització.

La pintura, i concretament trobar el propi catàleg de colors per a cada peça, és un altre dels processos previs que comporta temps. A partir d’imatges dels originals, l’empresa ha creat els seus colors, que en algun cas difereixen lleugerament dels que es van posar a la venda en el seu dia. Ara mateix, ja tenen en catàleg peces de Sitges, Ribes, l’Hospitalet de Llobregat, l’Arboç i els gegants de Salou, i mantenen converses per arribar a acords amb Barcelona o Vilanova i la Geltrú. A mesura que arriben noves comandes, es van elaborant una a una, en un procés artesanal on no compten les hores: “si haguéssim de comptar les hores, serien preus inassolibles”, comenta Alícia Òrrit, que detalla que “pintem cada peça, cosa que vol dir que totes són diferents, sobretot si tenen elements no marcats en els relleus dels motlles, com pot ser una esfera circular que simbolitza la bola del món”.

Els nous encàrrecs també serveixen per reafirmar l’aposta empresarial per aquest sector: “ara estem fent els regals de protocol de l’Ajuntament de Barcelona, que seran els gegants Jaume I i Violant d’Hongria i l’Àliga de Barcelona”, comenten els dos socis de Figura’t.

La nova dimensió que Figura’t vol donar al món del col·leccionisme requereix acords específics en cada cas. Segons Nacho Benazet, “cada ajuntament, institució o festa requereix un acord particular, adequat a les circumstàncies de cadascú”. Els diversos models organitzatius també marquen el treball d’aquests artesans, ja que “hi ha llocs on cada any canvien els organitzadors –com és el cas dels pabordes a Vilanova–, de manera que cada paborde té al cap el seu any, però no el conjunt d’una sèrie d’anys, que és el plantejament que nosaltres fem quan comencem a reproduir un seguici”, raona Benazet.

A més, també són conscients que el fet que Jaume Casadevall treballés sol, fins ara havia generat un cert “estrès” artístic i també logístic que ara volen desencallar: “hi ha seguicis que volem continuar, com és el cas de Reus, que va quedar a mitges”, confirmen l’Alícia i en Nacho. Ells dos són les ànimes de l’empresa perquè han acabat lligant diversos factors. Tots dos pintaven com afició i, a més, en Nacho ja tenia certa destresa en la creació de miniatures de la Segona Guerra Mundial: “Ara fem servir algunes tècniques que vaig aprendre per fer aquelles miniatures i que ens van molt bé per reproduir escuts minúsculs a través d’un sistema de petites enganxines, que defineixen bé escuts de camises de castellers, per exemple”. La suma d’actius ha acabat generant una empresa que pretén donar una empenta al col·leccionisme de les figures de festes populars catalanes: “tots dos ja pintàvem, la fosa l’he anat aprenent, amb algunes miniatures ja havíem polit peces i els nostres contactes i les nostres feines (en Nacho és advocat i l’Alícia és gestora) ens permeten donar una empenta a la distribució final del producte, amb tots els requisits legals”, comenta Benazet, que avança que “estem en converses amb la Patum de Berga, amb el Carnaval de Solsona i amb altres esdeveniments importants per ser-ne el producte oficial”.

L’estructura festiva catalana fa que l’empresa tanqui les noves col·leccions a l’abril. A partir de llavors, comença la feina més important, ja que s’acumulen encàrrecs per lliurar entre juliol i agost, que és quan es concentren la majoria de festes majors. Per exemple, de cara a la Festa Major de Sitges d’enguany, ja estan preparant la nova peça: les panderetes. Després, al setembre, els qui s’hagin despistat encara les podran comprar a través del web.

Projectes de futur

De cara al futur, no descarten iniciar alguna línia amb materials més resistents, per tal que els infants els puguin manipular amb més facilitat. Entre els projectes que ja van prenent forma, però, hi ha els vinils de la il·lustradora Glòria Fort, que per entre 50 i 100 euros (depenent de la mida) poden decorar una paret amb gegants sitgetans, gegants vilanovins, dracs o mulasses.

Amb aquest producte, Figura’t aspira a diversificar l’oferta en els estands on participa. Fins ara, han estat en fires del món geganter, de temàtica castellera i de cultura popular, i també estudien anar a la Fira d’Espectacles d’Arrel Tradicional Mediterrània: “En aquests llocs, les figures tenen un gran poder d’atracció però, per a qui no vol o no les pot comprar, els vinils són una bona opció”, assegura Nacho Benazet, que també apunta que “hi ha altres festes a les quals no hi renunciem, com el Carnaval, que a més cau en una època en la qual no tenim molta feina”.

Jordi Castañeda

Comments are closed.