La Biblioteca Santiago Rusiñol, repte i privilegi

M’és difícil separar de la meva funció com a directora actual de la Biblioteca Santiago Rusiñol, el record de que aquest és el lloc on vaig començar a estimar els llibres i a descobrir el plaer de la lectura quan, amb 8 o 10 anys, com altres nens i nenes del poble, m’endinsava en les històries que vivien en els llibres de la reduïda sala infantil de mitjans dels anys 50. Eren pocs en comparació a l’allau de contes i històries que avui en dia tenen els infants al seu abast. Però autors de l’alçada de Lola Anglada, Folch i Torres, Mark Twain, Julio Verne, Charles Dickens i altres autors clàssics desenvolupaven la meva imaginació i em transportaven lluny dels deures escolars i de la rigidesa de l’època.

Avui, bastants anys més tard, ens correspon a mi i als meus companys de la biblioteca la tasca de transmetre el gust pels llibres a les generacions actuals, petits i grans, ajudant a què tothom pugui trobar allò que més li agradi i ompli els seus gustos lectors comptant amb la sort de disposar d’un fons, ric en obres de totes les branques del saber, que ha crescut des de la inauguració l’any 1936 fins avui, el 2012.

Però la nostra convivència professional amb els fons de la biblioteca té vessants menys conegudes del gran públic, que impliquen una important responsabilitat. Els fons contenen la biografia, no només de la pròpia biblioteca sinó sobretot de Sitges. D’una banda, a través del llibre de registres o del Diari de la biblioteca, en el qual les primeres bibliotecàries, grans professionals, anotaven de manera regular i precisa tot el que s’esdevenia diàriament a la institució. De l’altra, la història de la vila reflectida en llibres, articles, fotografies, programes d’activitats, cultes i populars i tota mena de documents de la valuosa col·lecció local i fons especials entre els que és inevitable citar el Fons Cau Ferrat, el Llegat Utrillo, el Fons Malagelada o l’Hemeroteca Local i els fons de monografies sobre Modernisme. Tot això fa que la biblioteca conservi l’essència i la vida, dia a dia, del poble i dels seus habitants. Una vida que no s’atura i que segueix, de manera que una de les nostres responsabilitats, molt important, consisteix en seguir reunint –moltes vegades, perseguint– aquells documents que són testimonis de les activitats culturals i populars que es fan i que facin possible que els sitgetans de demà tinguin notícia del Sitges d’avui.

La Biblioteca és el lloc on va tothom a buscar entreteniment, o informació, o coneixement, o tot alhora. També on trobar altres persones amb qui compartir les mateixes inquietuds, gustos lectors, darreres novetats o informacions. Però no només això: també, i ja des de fa anys, s’ha convertit en el lloc on es fan, al cap de l’any, el major número d’activitats culturals de Sitges perquè a més de les que programa la pròpia Biblioteca, se n’hi celebren d’altres, com presentacions de llibres, conferències, exposicions al seu pati, concerts i altres esdeveniments que responen a la voluntat de bona part dels sitgetans de tenir l’escalf de la Biblioteca Santiago Rusiñol per a les seves iniciatives culturals. En ella hi resideix bona part del cor i el cervell de Sitges; on hi conviuen els ulls, la fantasia, les emocions i el coneixement. Estar a l’alçada d’aquesta responsabilitat és per a tots els que hi treballem, un gran repte quotidià i un privilegi inigualable.

Nuria Amigó

Comments are closed.