El nou Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges

El nou CIM – Corral de la Vila ja és una realitat. Aquest és el gran titular. Sense embuts; amb entusiasme. Després d’uns anys de ser un projecte, la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, amb el suport de diferents agents, ha tirat endavant el projecte d’adequació i museïtzació del Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, ubicat a l’antic Corral de la Vila.

Cal remuntar-se al 2007 per trobar el primer cop que La Xermada que parla del CIM. Des d’aleshores, que la Fundació de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges busca la possibilitat de materialitzar aquest nou atractiu turístic pel territori. En uns inicis, però, l’enfocament era més museístic i de botiga tradicional per tal de donar sortida als productes de la fundació, recollint també, la voluntat de presentar el valor de la Malvasia de Sitges com a identitat sitgetana i fent partícip el sector educatiu de Sitges.

Enoturisme i patrimoni

Si bé en un principi l’enfocament d’aquest espai estava pensat per una possible funció pedagògica, la realitat d’aquest 2019 ha aconseguit que el CIM sigui el nou equipament cultural de referència d’una oferta multidisciplinària, basada a compartir valors patrimonials dins d’un paraigua nou a casa nostra: l’enoturisme. Patrimoni i enologia aniran lligats de la mà en el nou CIM; actuant en un marge cultural viu i divers.  La varietat Malvasia de Sitges ens regala l’oportunitat de connectar els valors patrimonials que té de per se, per tant amb el turisme patrimonial, amb el dinamisme i la vivacitat que el sector enoturístic ja està aportant en zones del territori més proper i on, a partir d’ara, també Sitges tindrà un punt d’obligada visita. Unint aquest present amb el passat vitivinícola sitgetà, la Malvasia de Sitges és la representant idònia per compartir aquest coneixement local dins d’escenaris més globals.

Després d’uns anys d’evolució i degut als avanços del concepte de museïtzació i presentació del patrimoni, aquest 2019 aquesta trajectòria del projecte del CIM ha estructurat la seva eclosió com una realitat de valor patrimonial a través d’un enfocament dinàmic, d’experimentar amb el patrimoni i de trencar les barreres entre l’espectador i l’emissor. Paral.lelament, a més, aquests últims deu anys de consolidació del sector enoturístic han fet que aquest sector pugui establir uns canals ja establerts i pugui assegurar un èxit de l’oferta relacionada amb el món del vi. Patrimoni i viticultura, doncs, s’uneixen en aquest projecte que Sitges en un dels moments més òptims, i d’èxit, dels dos sectors. Ha arribat l’hora que el El CIM – Corral de la Vila sigui una realitat.

Què interpretarem?

El CIM – Corral de la Vila valora els elements patrimonials que es desprenen de la realitat de la Malvasia de Sitges. És l’únic producte genuí que s’elabora a Sitges, possiblement al costat de les Escumes de Sitges. No tots els pobles o ciutats de Catalunya tenen la possibilitat de construir una oferta cultural i turística a través d’un element tan genuí com un producte que creix de la terra, arrelat doncs, a estructures econòmiques amb anys d’història. Reivindiquem la pertinença a un patrimoni cultural que va molt més enllà de l’estrictament enològic i etnogràfic com a varietat de raïm i producció d’un tipus de vi, el qual ja és prou important per si sol. I aquest patrimoni cultural esdevé, a través de la seva trajectòria, una identitat local. El món de la Malvasia de Sitges ha servit per estructurar tot un imaginari col.lectiu sitgetà i ha inspirat manifestacions literàries, artístiques i intel.lectuals. Vinyet Panyella en una conferència titulada La Malvasia (de Sitges) en l’imaginari artístic i cultural (de Sitges), ens mostrava tot un seguit d’exemples de com aquest vi ha suposat font d’inspiració per a manifestacions artístiques i culturals. Els pintors de l’Escola Luminista de Sitges, per exemple, van agafar la malvasia i tot el seu món com a font d’inspiració per als seus quadres.

En aquest sentit, tradició oral, folklore i romanticisme són ingredients d’una recepta on la malvasia n’és l’aliment principal. El CIM – Corral de la Vila, doncs, es planteja com un centre on difondre, comunicar i investigar tots aquests elements patrimonials, d’identitat sitgetana, per posar en relleu els valors artístics, intel.lectuals i culturals.

El CIM – Corral de la Vila esdevindrà un punt cardinal més en l’oferta cultural de qualitat, buscant sempre, arribar a l’excel.lència d’aquest sector. La potencialitat del projecte es basa en una oferta multidisciplinària: turisme, cultura, patrimoni, enologia, societat, educació pedagògica i funció social. En efecte, tota l’activitat generada en aquest nou espai, té un retorn directe cap a la funció social de l’acompanyament actiu a les persones, principal missió de la Fundació Hospital Sant Joan Baptista de Sitges.

L’espai i els recursos d’interpretació

El CIM – Corral de la Vila presenta un espai exterior, obert al públic i disposat a rebre el visitant per gaudir del propi entorn arquitectònic i patrimonial; i un espai interior, on s’hi ha instal.lat tot el conjunt de recursos d’interpretació. Com si del propi cep es tractés, el visitant podrà recórrer els 400 metres quadrats de continguts, distribuïts d’una manera conceptual: des de la llum, l’aire lliure, a la foscor i quietud del celler.

L’itinerari principal dels continguts anirà al voltant del passat vitivinícola sitgetà com a paraigua de Malvasia de Sitges, reivindicant la seva polifacètica posició com a varietat i com a vi. Cal contextualitzar la importància d’aquesta varietat dins d’una estructura socioeconòmica del passat més proper del nostre municipi. Sitges vivia de l’agricultura comercial, viticultora, molt abans que la indústria dels filats o del calçat aterrés, per no parlar de la potent, i darrera, indústria del turisme.

S’inicia per un bloc que explica el cicle del raïm i les característiques de la Malvasia de Sitges com a varietat. Seguidament, l’usuari pot conèixer tot el mar de malvasies que existeixen en la zona mediterrània i atlàntica. El següent bloc s’estructura al voltant del passat vitivinícola de Sitges, amb una cronologia i uns continguts que expliquen els oficis i els cellers sitgetans. El Llegat Llopis del 1935 esdevé el nucli vertebrador del discurs, connectant el paraigua de l’Hospital amb el sector enològic i, per tant, enoturístic. Finalment, els diferents patrimonis confluiran per mostrar a l’usuari la totalitat patrimonial que esdevé la Malvasia de Sitges.

Gràcies als recursos museístics instal.lats al Corral de la Vila, l’usuari identificarà, descobrirà i compartirà els coneixements que conflueixen per crear el patrimoni de la Malvasia de Sitges. I com es podrà interpretar? A través d’uns recursos pensats de manera atractiva, amb un alt grau de voluntat d’interactuar amb i cap al visitant/usuari. Des de pantalles interactives, jocs, audiovisuals, fotografies inèdites projectades amb un tractament innovador de donar moviment al 2D, entrevistes i objectes.

D’altra banda, un itinerari sensorial fa de l’experiència de descobrir un joc pels cinc sentits. Quin gust té la Malvasia de Sitges? Quina olor desprèn el vi dolç? Quin tacte té el tronc del cep? Quina mena de soroll fa un boter quan construeix una bóta? Com és el pàmpol de la Malvasia de Sitges? Aquestes, i unes quantes de preguntes més, se li fan el visitant per interpel.lar la seva experiència en l’espai, interactuant de manera directa i fent partícip l’usuari de manera activa.

L’oferta de visites

Es pot visitar l’espai de manera autònoma. El visitant, protagonista de les conclusions sobre  l’objecte interpretat, pot descobrir i investigar els valors patrimonials de la Malvasia de Sitges de manera lliure. Els continguts museístics i els recursos de distribució s’han dissenyat amb aquest objectiu.

A més, hi ha visites guiades en diferents idiomes. Aquest segon format de visita apropa el visitant a la realitat de patrimoni moble i natural present dins del complex de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges. Parlem de l’edifici del nou hospital, un edifici modernista catalogat del 1912, de l’arquitecte Font i Gumà, juntament amb la seva capella. Completen l’itinerari guiat el mateix edifici del Corral de la Vila, edifici únic d’arquitectura popular del segle XVIII, continent del Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges – El Corral de la Vila.

Pel que fa al patrimoni natural, el visitant pot accedir a la parcel.la de quasi una hectàrea on hi ha conrades les vinyes de Malvasia de Sitges, provinents de la campanya Apadrina un cep. Gràcies a l’aportació de veïns i veïnes de Sitges, va ser possible replantar aquest finca que encara es conserva al ben mig del nucli urbà.

Finalment, un format de visita més completa, acaba un itinerari guiat pel complex i pel Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges – El Corral de la Vila amb un tast de productes del Celler de l’Hospital Sant Joan Baptista de Sitges, a la mateixa Sala de Tast Antoni Almirall.

En efecte, el patronat de l’Hospital ha volgut retre homenatge a l’enòleg sitgetà Antoni Almirall, responsable de tirar endavant el conreu i la producció de la Malvasia de Sitges des de l’acceptació del Llegat Llopis, valorant la seva tasca de conservació i arrelament, quan encara quasi cap celler del Penedès conreava aquesta varietat.

L’oferta cultural i l’oferta pedagògica

Paral.lelament, el El CIM – Corral de la Vila vol esdevenir un nou escenari d’activitat estable del sector cultural. Es podrà gaudir d’esdeveniments propis, així com rebre altres esdeveniments d’agents del territori ja en funcionament. Es poden imaginar com pot sonar un concert de jazz entre vinyes? O quina sensació es pot tenir quan es trepitja raïm? Els hi agradaria escoltar un recital de poesia, al pati del Corral de la Vila, amb una copeta de vi acompanyant la sonoritat?

De cara al curs vinent, s’aposta per la construcció i la dinamització d’una oferta pedagògica per a col.lectius del sector escolar del territori. Tots els continguts del centre estan pensats per ser la base d’uns plans pedagògics transversals, encarats a diferents segments dels cicles escolars

Finalment, s’està treballant per oferir una oferta de tastos i degustacions, no només dels productes del Celler de l’Hospital, sinó també d’aquells cellers que elaboren i produeixen Malvasia de Sitges, hereus del bressol del Llegat Llopis.

Siguem, tots, ambaixadors de la Malvasia de Sitges

Necessitem ambaixadors. La Malvasia de Sitges rep amb entusiasme tots aquells prescriptors que se sentin partícips del projecte i del nou espai. El CIM – Corral de la Vila està obert per a tots aquells sitgetans i sitgetanes que vulguin gaudir descobrint el seu passat més proper; està obert per tots aquells col.lectius que sumin sinergies positives i dinàmiques pel nou equipament. Valentí Mongay ja advertia que el poble de Sitges està en deute amb aquest vi dolç. Ara tenim l’oportunitat per saldar aquesta responsabilitat d’una manera atractiva, amable, agradable, interessant, pedagògica i, fins i tot, festiva. A partir d’aquesta primavera, doncs, l’espai on es comparteixen aquests valors patrimonials és el Centre d’Interpretació de la Malvasia de Sitges – El Corral de la Vila. Malvasia és identitat, art, territori, romanticisme, història, vi, folklore, gastronomia. Malvasia és patrimoni: de Sitges i del món. 

ALBA GRÀCIA PAÑELLA

Comments are closed.