La Xermada, 50 números

Pocs dies abans de la Santa Tecla de 1996, el recentment rehabilitat i recuperat Corral de la Vila va acollir la presentació del primer número de la revista La Xermada. Es tractava d’una iniciativa impulsada per l’Ajuntament, a través del seu departament de Comunicació, que pretenia recollir estudis, treballs i reportatges entorn l’ampli i polièdric món de la cultura popular de Sitges. En aquells moments, Internet encara era a les beceroles i les revistes en format de paper eren una de les escasses eines per projectar aquesta mena de treballs i contribuir-ne a la seva difusió.

El primer número de La Xermada tenia una portada amb una obra de l’artista sitgetana Anna Monzó (vegeu imatge del costat). Durant els primers números, la primera pàgina de la revista va estar feta per un artista local diferent.

L’alcalde, Pere Junyent –que hi va creure en el projecte des del primer moment– saludava en la pàgina 3 l’aparició de la revista amb la funció que canalitzés “estudis, investigacions, opinions i informacions destinades a la promoció, la difusió i la defensa” de la cultura popular. En aquell primer número, Roland Sierra abordava en un article els orígens i popularització del mot Xermada, que la revista va adoptar com a capçalera pròpia i que evocava un costum agrícola propi de les terres de Sitges. La resta d’articles ja oferien una idea de quin seria el perfil que definia la revista des dels seus orígens: es parlava de la malvasia, dels goigs de la Mare de Déu del Vinyet, del món de la gralla i de les llegendes de Sitges, entre d’altres temes.

Durant els primers anys, La Xermada va mantenir una regularitat estable en la seva aparició d’entre quatre o, fins i tot, sis números l’any. Després, la seva publicació es va alentir i, fins i tot, va estar tres anys sense sortir. El 2012 va recuperar la seva presència als quioscos de la vila. Aquell any es va dur a terme també la digitalització dels números antics i ara tots els seus articles es poden trobar al web: www.laxermada.com 

El número 50 d’aquesta revista apareix el dia que rep la Distinció Especial de l’Ajuntament de Sitges a la Nit de Premis Sitges. Amb aquest reconeixement, es pretén distingir el treball que realitzen els membres del Consell de Redacció i els col·laboradors que fan possible l’aparició de la revista.

20 anys i 50 números després, La Xermada manté els mateixos objectius que van propiciar la seva aparició i renova la seva funció de ser al servei de la cultura, les tradicions i Sitges des de visions obertes i plurals que contribueixin a la seva estima, salvaguarda i difusió.

Comments are closed.