Maricel, 1918-2018

Ara fa cent anys, finalitzaven les obres del conjunt de Maricel, que va dur a terme l’enginyer i artista Miquel Utrillo per encàrrec del magnat col·leccionista nord-americà Charles Deering. Aixecat on hi havia l’antic Hospital de Sant Joan, Maricel va esdevenir de seguida un dels edificis més rellevants de Sitges i una de les joies arquitectòniques de la vila.

Deering va encarregar construir Maricel amb la finalitat d’establir la seva residència i dipositar la seva extraordinària col·lecció d’art. Durant els vuit anys que van durar les obres, Utrillo va adaptar el projecte a les necessitats i dimensions que adquiria la col·lecció del propietari, que pocs anys després acabaria marxant de Sitges. Amb la seva construcció, Maricel va canviar radicalment la imatge del nucli antic de la vila i va convertir-se en una singular mostra del primer Noucentisme, que va rebre l’admiració i el reconeixement de crítics d’arreu del país.

Avui en dia, el conjunt de Maricel acull diferents equipaments de primer ordre en el sistema cultural i patrimonial de Sitges, com el Museu de Maricel, el Palau de Maricel, l’Arxiu Històric i la Biblioteca Santiago Rusiñol, a més de de dependències administratives. Coincidint amb el seu centenari, l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona han elaborat un pla de rehabilitació per a Maricel de Terra, que se sumarà al dut a terme a Maricel de Mar –gràcies a la reforma dels museus, finalitzades fa quatre anys– i la recent rehabilitació de la Biblioteca, que tornarà a obrir el 2018. El projecte de reforma permetrà millorar l’estructura i aportar una nova dimensió al Palau, per adaptar-lo a les necessitats actuals que demana una joia del patrimoni local.

Comments are closed.